Gå til hovedindhold

Pædagogiske og metodiske tilgange

HOS Hjem og Skole arbejder vi med en mentaliserende tilgang, der danner grundlaget for vores pædagogiske arbejde med udsatte børn og unge.

Indhold

    Mentalisering handler om at forstå egne og andres følelser, tanker og handlinger og er afgørende for at kunne regulere adfærd, opbygge selvopfattelse og indgå i sunde relationer. Når vi forstår baggrunden for en adfærd, kan vi støtte barnet eller den unge i at udvikle nye strategier og finde veje til trivsel og læring.

    Vi ser den mentaliserende tilgang som fundamentet for en positiv udvikling. Vores pædagogiske indsats er derfor tilrettelagt, så den understøtter den unges evne til at forstå og håndtere egne følelser og reaktioner.

    Struktur og individuel tilpasning

    For at skabe de bedste rammer for læring og udvikling lægger vi stor vægt på struktur, forudsigelighed og tryghed. Hverdagen skal være genkendelig og overskuelig, så den enkelte elev oplever sammenhæng og mening i sin hverdag.

    Vores tilgang bygger på at bygge videre på den enkelte elevs styrker og ressourcer. Vi møder hver elev med accept af deres individuelle læringsproces og tilrettelægger forløb, der afspejler deres specifikke behov, kompetencer og udfordringer.

    Relationer som grundlag for udvikling

    Udvikling sker i relationer, og vi ser det som en central opgave at skabe trygge, stærke og meningsfulde relationer mellem barnet og de voksne. Vi arbejder ud fra en grundlæggende forståelse af, at læring, trivsel og udvikling forudsætter en stabil og tillidsfuld relation mellem barnet og den voksne.

    Pædagogiske metoder

    For at understøtte dette anvender vi en række pædagogiske metoder, der hjælper barnet eller den unge med at udvikle mestringsstrategier:

    • Kognitiv adfærdsterapi – Understøtter udviklingen af nye tanke- og handlemønstre.
    • Strukturpædagogik – Skaber forudsigelige rammer, der giver tryghed og overskuelighed.
    • Relationspædagogik – Styrker evnen til at indgå i og fastholde sunde relationer.

    Anerkendelse er et nøglebegreb i vores arbejde. Alle børn og unge har evner og potentiale, og vores opgave er at støtte dem i at udvikle deres kompetencer – både personligt, fagligt og socialt.